Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Uw gegevens

Akoestisch isoleren

26 Mei 2020
door S. Greidanus

AKOESTISCH ISOLEREN

Na een hectische werkdag wil je niets liever dan thuis genieten van rust en stilte. Om alle geluidsoverlast in je woning tot een minimum te beperken kun je die akoestisch isoleren. Geluidsisolatie absorbeert geluid en breekt het af.

Er bestaan twee soorten geluidsisolatie, de luchtgeluidsisolatie en de contactgeluidisolatie. Deze worden dikwijls verward. Luchtgeluid wordt direct via de lucht voortgeplant. Dit zijn bijvoorbeeld pratende mensen en een radio of een tv die speelt. Contactgeluid wordt direct via een vast materiaal voortgeplant. Dit zijn bijvoorbeeld voetstappen op de vloer, het schuiven van stoelen, het dichtslaan van een deur.

Het heeft weinig zin om je woning goed akoestisch te isoleren, als je onvoldoende aandacht besteed aan andere constructie-onderdelen. Door achteraf bijvoorbeeld een slecht akoestisch isolerend raam te plaatsen of zelfs door een gebrekkige akoestische afdichting van een goed isolerend raam, creëer je geluidslekken. Geluid vindt namelijk zijn weg doorheen elke opening of zwakke schakel in de constructie. Maak alle onnodige openingen, spleten, kieren en barsten dus goed en blijvend dicht, want onthoud: waar lucht door kan, kan ook geluid door.

Flexifoam

Door weersinvloeden is een gebouw steeds in beweging. Een gebouw bestaat bovendien uit verschillende materialen die allemaal onderling van elkaar bewegen. De aansluiting tussen deze verschillende delen kan dus maar beter met een flexibel product uitgevoerd worden. Dit geldt te meer voor de aansluitingen rondom de ramen. Een elastisch PU-schuim zorgt hier voor een duurzame akoestische en thermische isolatie.

Flexifoam is een professioneel elastisch PU-schuim dat tot 50 % voegbeweging opvangt en zo een duurzame thermische en akoestische isolatie garandeert. Het is uiterst geschikt om bij een venstermontage de bouwknopen volgens de EPB-regels uit te voeren en koudebruggen te vermijden.

In het algemeen moeten aansluitvoegen zo gepland en uitgevoerd worden dat de geluidsisolatiewaarde Rw van de constructie-elementen zelf wordt gehandhaafd. Kleine gaten of haarscheurtjes in het voegbereik kunnen het algemene resultaat aanzienlijk verminderen, tot meer dan 10 dB. Een luchtdichte aansluitvoeg is dus een basisvereiste voor geluidsisolatie en bescherming tegen hitte en vocht.

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »