Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Uw gegevens

Over de verdraagzaamheid van kitten,lijmen en kunststoffen onderling

14 Feb 2019
door Siebe Greidanus

Professionele kitten en lijmen kunnen op vele verschillende ondergronden toegepast zoals beton, steen hout en glas. Over het algemeen zijn de resultaten goed zolang aan de basisvoorwaarde is voldaan dat de ondergrond schoon en droog is. De laatste jaren worden er steeds meer kunststoffen toegepast; is er de wens kitten over te schilderen en worden in onderhoud en renovatie verouderde producten vervangen door nieuwe.

 

Daarbij kunnen hechtingsproblemen ontstaan zoals bij de vervanging van siliconenkitten, maar ook kunnen producten en ondergronden elkaar afwijzen als gevolg van een chemische reactie tussen de beide. Dit proces is in het algemeen een uitwisseling (migratie) van weekmakers uit een van de stoffen naar de andere. Het wordt dus steeds belangrijker vooraf te beoordelen hoe de verdraagzaamheid is tussen de  gebruikte producten onderling en de ondergrond waarop ze worden toegepast.

 

Migratie van weekmakers

Kit- en lijmproducten zijn in het algemeen opgebouwd uit korte moleculen die door een chemische reactie – polymerisatie – aaneengeregen worden tot lange ketens. Door de vorming van deze lange ketens is
de kit of de lijm in staat mee te rekken in de optredende belasting zonder dat daarbij de hechting
verloren gaat.

 

Daarbij is het belangrijk dat het product deze functie door de jaren behoud. Om dit te
bereiken moet de kit of lijm jarenlang zacht en soepel blijven. Hiervoor gebruikt men weekmakers. Deze toevoegingen voorkomen verharding van het product en ze zorgen ervoor dat de elasticiteit behouden blijft. Ze zijn dus onontbeerlijk voor het duurzaam functioneren van kitten en
lijmen.

 

Siliconensmet

Gedurende de levensduur van het product kunnen deze weekmakers echter uittreden als gevolg van
belasting, verwarming en druk. Het uittreden van de weekmakers is een veel voorkomend fenomeen bij siliconenkitten. Daarbij ontstaat in de omgeving van een kitvoeg een neerslag van weekmakers waar stof en vuil zich aan hechten. Dit verschijnsel staat bekend als de siliconensmet. Het heeft een sterk vervuilende invloed op de omgeving en het kan ook een wezenlijk probleem vormen bij het overschilderen.

 

Verweking bij kitten en lijmen

De meeste kitten en vele lijmen bevatten weekmakers. Ook vele kunststoffen (plastics) zijn weekgemaakt. Bij het contact tussen kitten onderling of met weekmakerhoudende ondergronden kunnen deze door uittreding van weekmaker opnieuw verweken. Daardoor kan verkleuring of verweking optreden en in ergere gevallen onthechting.


Bij het overschilderen van kitten kan de verf in eerste instantie normaal drogen maar na enkele
weken of maanden alsnog weer verweken. De verf wordt dan kleverig en stof en vuil hechten zich er
aan. Daardoor vervuilt niet alleen de kitvoeg maar door het onttrekken van weekmaker verhardt de kit.
Op den duur kan dit tot functieverlies lijden.

 

De praktijk

In de praktijk betekent dit dat bij de keuze van kitten en lijmen altijd moet worden gekeken naar de verdraagzaamheid van het product met de ondergrond en/of andere kitten en lijmen. Zo moet bekend zijn wat de samenstelling van kunststoffen is, met welke verfsoort er wordt overgeschilderd of welke kitsoort moet worden vervangen. Een bekend praktijkprobleem is de toepassing van kitten op bitumineuze ondergronden (denk aan dakbedekkingen). Hiervoor kunnen alleen kitten op bitumenbasis worden toegepast; alle andere kitsoorten zullen binnen korte tijd verweking te zien geven.

 

Een ander punt van aandacht is de hechting op de ondergrond. Door hun samenstelling kan op
sommige kunststoffen niet worden gehecht. Dit zijn zgn. a-polaire materialen; d.w.z. dat er in chemische
zin geen aanhechtingsmogelijkheden zijn. Bekende voorbeelden hiervan zijn poly-ethyleen (p.e.) en
poly-propyleen (p.p.). Ook aan siliconen kan met andere middelen geen hechting worden verkregen.

 

Heeft u advies nodig over kitten en lijmen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »